fasola szparagowa na zimę

30 min
2 porcje
Fasola szparagowa na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Fasola szparagowa to niskokaloryczna żywność bogata w witaminy. Dobry jako niezależne danie, doskonale komponuje się z rybami i mięsem, dodaje się go do zup, gulaszów i różnych sałatek. Dlaczego nie przygotować go na zimę? Smakuje jak świeży.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spłucz fasolę, odetnij końcówki, pokrój strąk na 3 części.

Gotuj fasolę przez 5 minut, wrzuć do durszlaka i ostudź.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gotowaną fasolą, dodaj pieprz, ząbek czosnku, parasol koperkowy.

Zagotuj wodę, dodaj sól, wlej fasolę do słoików z uzyskaną solanką, dodaj ocet.

Przykryj puste słoiki czystymi pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez 25 do 30 minut.

Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną fasolkę szparagową przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy