pierwsze dania 22.01.2022

zupa jarzynowa z kluskami kukurydzianymi

30 min
4 porcje
Zupa jarzynowa z kluskami kukurydzianymi
Dušan Zidar, stock.adobe.com
0

Jeśli masz ochotę na satysfakcjonujący, ale łatwy lunch, możesz ugotować zupę z kluskami kukurydzianymi. Proste danie nie zajmie ci dużo czasu. Ponadto jest przygotowywany z najczęstszych składników. Chyba że mąka kukurydziana może nie być pod ręką,ale można ją kupić w każdym sklepie.

Składniki

do zupy:
dla pierogów:
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 150 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (ciepły) – 60 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę, pietruszkę i zieloną cebulę pokrój na małe kawałki.

Zagotuj bulion warzywny, dodaj paprykę, włoskie zioła, natkę pietruszki i gotuj przez 10 minut.

Połącz jajko, mąkę kukurydzianą, sól i zmielony czarny pieprz.

Wlej ciepłą wodę i zagniataj ciasto o średniej gęstości.

Uformuj ciasto w cienką kiełbasę i pokrój na kawałki o podobnej wielkości.

Wlej półfabrykaty ciasta do wrzącej zupy. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna patelni. Gotuj przez 7 minut.

Sól, posyp zieloną cebulą i nalegaj pod pokrywką przez 10-15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy