pierwsze dania 21.12.2022

Klasyczne kharcho z ryżem i czosnkiem

2 godz. 30 min.
6 porcji
Klasyczne kharcho z ryżem i czosnkiem
la_vanda, stock.adobe.com
0

Smak gruzińskiego Kharcho zna każdy, kto kiedykolwiek go spróbował. Ta pikantna, aromatyczna, gęsta i bogata zupa będzie bardzo przydatna w zimnych porach roku. A jeśli mięso w Kharcho można zastąpić, sos tkemali, chmiel-suneli i kolendra zawsze pozostają niezmienione

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz mięso, zalej zimną wodą, zagotuj na dużym ogniu, usuń pianę, zmniejsz ogień, sól do smaku,dodaj liść laurowy i gotuj bulion na małym ogniu pod pokrywką, aż mięso będzie gotowe przez 1-1, 5 godziny. Następnie wyjmij mięso, ostudź trochę i pokrój na małe kawałki.

Dobrze spłucz ryż i moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 minut.

Dodaj ryż do gotowego bulionu wołowego, kontynuuj gotowanie na małym ogniu. Następnie dodaj kawałki gotowanej wołowiny i posiekaną paprykę i gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż ryż się ugotuje.

Smażyć drobno posiekaną cebulę na oleju roślinnym, aż stanie się przezroczysta, wprowadzić koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i orzechy włoskie. Wymieszaj, zmiksuj wszystko razem przez kilka minut i zdejmij z ognia.

Sok pomidorowy z orzechami i czosnkiem włożyć do garnka z zupą, dodać sos tkemali, przyprawę chmielowo-suneli i czerwony pieprz mielony. Gotuj zupę przez 3-5 minut.

Zdejmij gotową zupę kharcho z ognia, posyp posiekaną kolendrą i obficie posyp zmielonym czarnym pieprzem. Pamiętaj, aby przed podaniem podawać Kharcho pod przykryciem przez 10-15 minut. Podawaj na gorąco!

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy