napoje 05.05.2023

herbata żurawinowa

20 min
4 porcje
Herbata z żurawiną
New Africa, stock.adobe.com
0

Spokojnie ciesz się zdrowym, rozgrzewającym napojem, owiniętym w ciepły koc w wilgotny zimowy wieczór... co może być przyjemniejszego? Pij tylko ten pikantny napój z rodziną i przyjaciółmi. Podzielę się przepisem na" zimową " witaminową herbatę żurawinową.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W zaparzaczu umieść zieloną herbatę, miętę, goździki i ziele angielskie.

Zagotuj wodę i wlej zawartość zaparzacza wrzącą wodą (około 0,8-1 L). Zamknij zaparzacz pokrywką i pozwól herbacie trochę zaparzyć.

Jeśli używasz mrożonej żurawiny, najpierw ją rozmroź.

Zmiel jagody blenderem lub drewnianym tłuczkiem. Umieść masę jagodową na patelni.

Zalej jagody pozostałą wrzącą wodą, dodaj cukier i plasterek cytryny. Doprowadzić masę do wrzenia i zdjąć patelnię z ognia.

Połącz parzoną herbatę i masę jagodową. Przykryj i pozwól napojowi trochę zaparzyć.

Odcedź herbatę. W razie potrzeby dodaj cukier do smaku. Jeśli herbata wydaje ci się zbyt skoncentrowana, dodaj więcej wrzącej wody.

Dodaj pozostałe plasterki cytryny do herbaty, wlej do filiżanek i natychmiast podawaj.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy