dżem morelowy-pięć minut bez pestek

19 godz. 0 min.
2 puszki
Dżem morelowy
Esin Deniz, stock.adobe.com
0

Dżem morelowy ze słonecznymi kawałkami owoców w klarownym słodkim syropie zawsze gotowała moja babcia. Kromka świeżego chleba z aromatycznym przysmakiem, ale ze szklanką świeżego mleka ... piękne wspomnienia z dzieciństwa! Dzielę się przepisem babci.

Składniki

  • morele - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, lekko osusz, podziel na połówki i usuń pestki.

Zagotuj syrop z wody i cukru.

Połówki moreli zalać wrzącym syropem, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 5 minut. Usuń dżem z ognia i ostudź.

Powtórz procedurę gotowania jeszcze dwa razy.

Wlej gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzony dżem morelowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy