Koreańska cukinia na zimę bez sterylizacji

45 min
1 słoik
Cukinia po koreańsku na zimę bez sterylizacji
san_ta, stock.adobe.com
0

Pyszną i pikantną przekąskę z cukinii można przygotować na zimę bez sterylizacji. Cukinię w stylu koreańskim podawaj z dowolnymi potrawami mięsnymi lub zwykłymi frytkami. Ten prosty przepis pomoże dodać trochę różnorodności do ubogiej diety zimowej.

Składniki

  • młoda cukinia - 500 g
  • cebula - 80 g
  • marchew - 120 g
  • czosnek - 20 g
  • liść laurowy - 1 szt.
  • musztarda - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • woda - 500 ml
  • Olej roślinny - 1/3 szklanki
  • ocet (9%) – 2 art.
  • cukier - 0,5 art.
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinia opłucz, odetnij ogony, zetrzyj koreańską marchewkę. Zetrzyj również obrane marchewki.

Pokrój cebulę w półpierścienie.

Na patelni połącz wodę, sól, cukier, olej roślinny, liść laurowy, musztardę i mielony pieprz. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut.

We wrzącej solance umieść przygotowaną cukinię, marchewkę i cebulę, delikatnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Dodaj ocet i posiekany czosnek, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.

Umieść gorącą sałatkę w wysterylizowanym słoiku i natychmiast szczelnie zamknij. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną cukinię w stylu koreańskim przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
Przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy