dżem z szyszek

6 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z szyszek
Julia Wąsikowa, stock.adobe.com
0

Dżem z szyszek to niesamowita ciekawostka, która często występuje w górach i regionach północnych. Ale w rzeczywistości każdy może go ugotować. Oczywiście technologia różni się nieco od zwykłego dżemu jagodowego, ale jest dość przystępna cenowo.

Składniki

  • cukier - 800 g
  • woda - 800 ml
  • sok z cytryny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ta ilość składników jest obliczana na 500 g zielonych młodych szyszek sosnowych.

Posortuj szyszki, spłucz, napełnij wodą i pozostaw na 3 godziny. Następnie ponownie spłucz. Napełnij szyszki wodą i dodaj cukier.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie przykryj pokrywką, zawiń w ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ponownie podgrzej szyszki, ale nie doprowadzaj ich do wrzenia. Ponownie ostudź.

Po raz trzeci zagotuj, gotuj przez 10 minut i ponownie ostudź.

Po raz czwarty i piąty zagotuj dżem, wyłącz kuchenkę, ale pozostaw garnek na pół godziny bez przykrycia. Po każdym razem ponownie pozwól dżemowi ostygnąć.

Po raz ostatni zagotuj szyszki, wlej sok z cytryny i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy