pieczenie 16.02.2022

placki ziemniaczano-cebulowe

25 min
4 porcje
Placki ziemniaczane i cebulowe
freeskyline, stock.adobe.com
0

W naszej rodzinie dania z ziemniaków są bardzo popularne. Często gotujemy, smażymy i pieczemy. Od czasu do czasu robię placki ziemniaczane. Opowiem ci o nich dzisiaj. Dostosuj gęstość ciasta, dodając więcej lub mniej mąki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj ziemniaki.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Połącz ciepłe kwaśne mleko, cukier, sól, mielony pieprz i sodę. Masa powinna nieznacznie zwiększyć objętość.

Dodaj cebulę, ziemniaki, lekko ubite jajka i mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka.

Łyżką małe wyspy ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć przez 2 minuty z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy