dania główne 20.07.2023

szparagi na grillu

20 min
4 porcje
Szparagi na grillu
Narsil, stock.adobe.com
0

Młode pędy szparagów są często używane w kuchni europejskiej. Są gotowane, pieczone, dodawane do sałatek i marynowane. Ostatnio uwielbiałem szparagi na grillu. Trudno znaleźć słowa opisujące jej niesamowity smak. Lepiej spróbuj sam!

Składniki

  • szparagi - 1 kg
  • cytryna - 1 rzecz
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 5 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj szparagi, odetnij szorstkie krawędzie, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Umieścić w szerokiej misce, posypać solą, pieprzem i skropić olejem.

Pokrój cytrynę na pół. Wyciśnij sok z jednej części i dodaj do miski ze szparagami. Pokrój drugą część w plasterki i odłóż na bok.

Delikatnie wymieszaj szparagi, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 15 minut.

Umieść szparagi na wysmarowanym ruszcie i smaż przez 5-7 minut, często obracając.

Podawaj szparagi z pozostałymi plasterkami cytryny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy