dania główne 22.01.2022

pilaw z wieprzowiną i kurkumą

1 godz. 15 min.
6 porcji
Pilaw z wieprzowiną i kurkumą
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Podobnie jak większość dań kuchni środkowoazjatyckiej, pilaw jest przygotowywany z aromatycznymi przyprawami. Oprócz zwykłej ziry, liścia laurowego i czarnego pieprzu radzę dodać kurkumę. Nie tylko nada pilawowi piękny żółty kolor, ale także uzupełni go oryginalnym smakiem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.

Pokrój marchewki na małe kostki, obierz cebulę i posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.

Dodaj wieprzowinę, zirę, kurkumę, liść laurowy, ziele angielskie i czarną paprykę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, intensywnie mieszając.

Przenieś pieczeń z mięsem do głębokiego rondla, wlej 1,5 szklanki gorącej wody, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.

Dodaj umyty ryż, sól, pozostałą wodę i gotuj przez kolejne 25-30 minut.

Gotowy pilaw nalegaj 20 minut pod pokrywką. Podawać z posiekaną natką pietruszki i posiekaną cytryną.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy