dania główne 22.01.2022

Kaczka pieczona w soku pomarańczowym

2 godz. 0 min.
10 porcji
Kaczka pieczona w soku pomarańczowym
alex9500, stock.adobe.com
0

Niewiele osób będzie mogło zrezygnować z pachnącej kaczki pieczonej w soku pomarańczowym. W połączeniu z słodko-kwaśnym owocem okazuje się zaskakująco smaczny i soczysty. Ptak będzie bardziej miękki, jeśli Rękaw nie zostanie przecięty. Uwielbiam chrupiącą skórkę, więc przez ostatnie 15 minut pieczę kaczkę otwartą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz umytą kaczkę przez jeden dzień w zimnej wodzie. Jeśli to możliwe, zmień wodę 2-3 razy.

Ponownie opłucz ptaka i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, pokroić na pół i wycisnąć sok. Pokrój połowę na kliny i odstaw do podania.

Osobno wymieszaj zmielony czosnek, sos sojowy, sól, zmielony czarny pieprz i sok pomarańczowy.

Obficie posmaruj kaczkę tą pomarańczową marynatą i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Włóż kaczkę do rękawa do pieczenia i wyślij na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wytnij rękaw, zmniejsz ogień do 160 stopni i piecz przez kolejne 15 minut.

Podawaj gotowe danie, dekorując plasterkami pomarańczy i koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy