dania główne 22.01.2022

Gołąbki z mieloną wołowiną i orzechami włoskimi

1 godz. 30 min.
6 porcji
Gołąbki z mieloną wołowiną i orzechami włoskimi
freeskyline, stock.adobe.com
0

Ostatnio bardzo lubiłem połączenie mięsa i orzechów, więc spróbowałem zrobić gołąbki z wołowiną i orzechami włoskimi. Okazało się tak smaczne, że następnego dnia moi domownicy już poprosili o powtórzenie. Dzielę się z wami przepisem!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wytnij łodygę i umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.

Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij gotowe liście widelcem. Kontynuuj procedurę, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Ryż opłucz, włóż do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.

Orzechy włoskie usmażyć na suchej patelni i zmielić w blenderze.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz cebulę i drobno posiekaj.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj marchewki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.

Weź część smażenia do nadzienia, dodaj sos pomidorowy do reszty, 1 szklankę bulionu i gotuj przez 10 minut.

Połącz mięso mielone, smażenie, jajko, orzechy, ryż, zmielony czarny pieprz i sól. Dobrze zagnieść masę rękami.

Połóż trochę mięsa mielonego na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.

Dodaj wrzący bulion, pieczeń pomidorową, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy