dania główne 22.01.2022

Musaka z bakłażanem i mięsem mielonym

1 godz. 20 min.
6 porcji
Musaka z bakłażanem i mięsem mielonym
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Czy podróż do Grecji jest ponownie opóźniona? Następnie zafunduj sobie przynajmniej grecką musakę. Zasadniczo jest to zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa. Sos beszamelowy jest koniecznie używany jako wypełnienie. W poniższym przepisie wszystko jest szczegółowo opisane.

Składniki

dla musaki:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany w plasterki i moczyć przez 10 minut w słonej wodzie.

Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj.

Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj ciepłe mleko i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Wlej lekko ubite jajka, intensywnie mieszając.

Dodaj sól, gałkę muszkatołową i ser. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj mięso mielone i smaż do miękkości. Ugniataj wszystkie grudki szpatułką.

Sól, pieprz i dodaj posiekany czosnek.

Na osobnej patelni podsmaż bakłażany na złoty kolor z obu stron.

W wysmarowanej formie ułóż połowę bakłażana, a następnie warstwę mięsa mielonego.

Ułóż pozostałe bakłażany na wierzchu i polej sosem.

Piecz musakę przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Wyjmij z piekarnika, ostudź i udekoruj natką pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy