dania główne 22.01.2022

pieczony morszczuk z ryżem w piekarniku

35 min
4 porcje
Pieczony morszczuk z ryżem w piekarniku
maria_lapina, stock.adobe.com
0

Proponuję dodać pieczonego morszczuka z ryżem do swojego menu dietetycznego. Pyszne danie jest przygotowywane w bardzo prosty sposób. Możesz użyć dowolnego ryżu: brązowego, okrągłego lub gotowanego na parze. Najważniejsze jest, aby wcześniej ugotować go w osolonej wodzie!

Składniki

  • morszczuk (filet) – 500 g
  • ryż (gotowane) – 250 g
  • sok z cytryny - 2 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
  • cytryna (do zgłoszenia) – 2 kółko

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morszczuk opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Posyp rybę solą, mielonym pieprzem i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Dodaj sok z cytryny i połowę oliwy z oliwek. Posmaruj morszczuka silikonową szczoteczką ze wszystkich stron.

Ryż wymieszaj z mielonym czarnym pieprzem, solą i pozostałą oliwą z oliwek.

Wyłóż formę papierem do pieczenia i ułóż warstwę ryżu.

Rozłóż morszczuka na wierzchu, przykryj podwójną warstwą folii i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.

Podawaj gotowe danie z posiekaną natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy