dania główne 13.12.2022

risotto z krewetkami

50 min
8 porcji
Risotto z krewetkami
Ana, stock.adobe.com
0

Risotto z krewetkami, kremowym smakiem i zapachem aromatycznych przypraw, idealne jako danie główne na świątecznym stole. Można go również przygotować w typowy dzień i sprawić, by zwykły lunch lub kolacja były wyjątkowe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zacznij od zrobienia bulionu. Aby to zrobić, oddziel muszle od krewetek i smaż je na Czerwono. Następnie wlej 1,5 litra wody i gotuj, aż się zagotuje. Gdy bulion się zagotuje, odcedź go i pozostaw do zrobienia risotto.

Na patelni smażyć drobno posiekany czosnek, wrzucić do niego krewetki i smażyć z każdej strony przez 2 minuty. Rozłóż na talerzu, użyjemy ich na samym końcu.

Obierz cebulę, drobno posiekaj. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj ryż i dobrze wymieszaj z cebulą. Dodaj wino i paruj ciągle mieszając. Gdy wino wyparuje, dodaj bulion i ugotuj ryż. Gotuj risotto przez około 20 minut, aż ryż będzie w pełni ugotowany.

Gdy tylko cały płyn wyparuje, dodaj sól i przyprawy do smaku, nie zapomnij o szafranie. Dobrze wymieszaj, dodaj krewetki i zamknij pokrywkę. Zdejmij z ognia i odstaw pod pokrywką na 5 minut.

Podczas serwowania posyp risotto świeżo posiekaną bazylią i startym parmezanem. Jeśli nie masz parmezanu, możesz użyć dowolnego twardego sera.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy