dania główne 08.02.2022

Kugel z ziemniakami i grzybami

1 godz. 20 min.
4 porcje
Kugel z ziemniakami i grzybami
kitirinya, stock.adobe.com
0

W kuchni żydowskiej Kugel to zapiekanka. Podobne przepisy można znaleźć w Europie Wschodniej, ale wszędzie są niuanse. Na przykład żydowski Kugel z ziemniakami i grzybami ma bardziej jednolitą konsystencję i przypomina trochę budyń.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj grzyby z cebulą i smaż, aż płyn wyparuje.

Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i lekko wyciśnij nadmiar soku.

Dodaj jajka, mąkę, śmietanę i przyprawy, wymieszaj.

Dodaj grzyby, ponownie wymieszaj, włóż masę do formy i piecz przez około godzinę w 180 stopniach w piekarniku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy