dania główne 24.11.2022

pieczony pstrąg z warzywami w folii w piekarniku

40 min
6 porcji
Pieczony pstrąg z warzywami w folii w piekarniku
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Planujesz rodzinne wakacje? Świetna wymówka, aby ugotować pieczonego pstrąga z warzywami. Piękne danie nie pozostanie bez uwagi. Jasne warzywa, przepyszne ryby i pyszny aromat przypadną do gustu wszystkim. I będziesz zadowolony z prostoty i szybkości gotowania!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść pstrąg z drobnych łusek, usuń skrzela, wypatrosz, spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

Natrzyj rybę solą, tymiankiem i odłóż na bok na 10 minut.

Dodaj sok z cytryny, połowę oliwy z oliwek i jeszcze raz wszystko dobrze posmaruj.

Posiekaj paprykę i obrane ziemniaki. Podziel brokuły na różyczki.

Umieść wszystkie warzywa w osobnej misce, dodaj sól, zmielony pieprz, pozostały olej i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż pstrąga, ziemniaki, pomidory, paprykę i brokuły.

Przykryj folią i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aż pojawi się złoty kolor.

Podawaj rybę, dekorując posiekanym koperkiem i liśćmi bazylii.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy