dania główne 22.01.2022

kasza jęczmienna z sosem z pieczarek i warzyw

40 min
6 porcje
Kasza jęczmienna z sosem z pieczarek i warzyw
GrumJum, stock.adobe.com
0

W zaledwie 40 minut można łatwo przygotować kompletny posiłek składający się z obfitego przystawki i aromatycznego sosu. W tym przepisie szczegółowo opisuję proces gotowania owsianki jęczmiennej z warzywami i sosem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej kaszę na sito i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Wlej kaszę jęczmienną i sól do wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Dodaj połowę masła, wymieszaj i zdejmij z ognia. Owinąć patelnię ciepłym ręcznikiem na pół godziny.

Pokrój pieczarki, pomidora i obraną cebulę.

Roztop pozostałe masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj pomidora, pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.

Dodaj mąkę, gorący bulion, zielony groszek, mielony pieprz i sól. Dusić wszystko razem przez 5 minut.

Podawaj gotową owsiankę, polewając sosem i posypując drobno posiekaną natką pietruszki.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy