pierwsze dania 18.02.2022

Barszcz Hetmański z bakłażanem

1 godz. 45 min.
8 porcji
Barszcz Hetmański z bakłażanem
Nelea Reazanteva, stock.adobe.com
0

Niewątpliwie barszcz jest uznawany za króla pierwszych potraw. Ale wśród wszystkich barszczów Hetmański jest słusznie uważany za najsmaczniejszy. Przygotowuje się go ze zwykłym niebieskim bakłażanem. Bulion można gotować na żeberkach wieprzowych lub innych kawałkach z kością.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój żeberka wieprzowe, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 1 godzinę. Usuń piankę, która pojawi się w tym procesie.

Obierz ziemniaki, buraki, bakłażany i cebulę. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona.

Pokrój buraki, kapustę, bakłażana i paprykę w paski. Zetrzyj marchewki. Posiekaj cebulę i pomidory.

Smaż cebulę i marchewkę na smalcu przez 3-4 minuty na złoty kolor.

Dodaj paprykę, buraki, pomidory i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj 250 ml gorącego bulionu, pachnącej i czarnej papryki. Dusić przez 15 minut na małym ogniu.

W rondelku z mięsem dodaj bakłażany i ziemniaki. Gotuj przez 7 minut.

Dodaj pieczeń, kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Sól, wyłącz i pozostaw Barszcz pod przykryciem na 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy