pierwsze dania 25.12.2022

Klasyczne jagnięce Kharcho

1 godz. 30 min.
6 porcji
Klasyczne jagnięce Kharcho
Alicja Królewska, stock.adobe.com
0

Klasyczna zupa jagnięca Kharcho to najsmaczniejsza wersja tej zupy. Gęsta, bogata, pikantna, z dodatkiem sosu tkemali - ta zupa okazuje się bardzo smaczna. Oczywiście mięso można zastąpić kurczakiem, ale radzę przynajmniej raz ugotować je w ten sposób.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do przygotowania takiej zupy wybieram jagnięcinę w wieku od 3 miesięcy do roku. Dobrze opłucz mięso, usuń nadmiar tłuszczu i gotuj.

Wyjmij gotowe mięso z bulionu, ostudź i podziel na włókna.

Wyślij mięso z powrotem do garnka i dodaj ryż.

Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj i wyślij na patelnię do smażenia na oleju. Ubij pomidory w blenderze i dodaj do cebuli. Wyślij cebulę, przyprawy i korzeń pietruszki do zupy i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj do zupy sos tkemali, przyprawę chmielowo-suneli, sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.

Drobno posiekaj kolendrę i posyp zupę podczas serwowania. Udekoruj plasterkami świeżego pomidora.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy