Klasyczna zupa jagnięca Kharcho to najsmaczniejsza wersja tej zupy. Gęsta, bogata, pikantna, z dodatkiem sosu tkemali - ta zupa okazuje się bardzo smaczna. Oczywiście mięso można zastąpić kurczakiem, ale radzę przynajmniej raz ugotować je w ten sposób.
Składniki
- Baranina - 700 GR
- ryż - 5 art. l
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- sos tkemali - 1 art. l
- chmiel-suneli - 1 art. l
- liść laurowy - 2 kawałki
- pomidory - 3 kawałki
- kolendra - 20 g
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do przygotowania takiej zupy wybieram jagnięcinę w wieku od 3 miesięcy do roku. Dobrze opłucz mięso, usuń nadmiar tłuszczu i gotuj.
Wyjmij gotowe mięso z bulionu, ostudź i podziel na włókna.
Wyślij mięso z powrotem do garnka i dodaj ryż.
Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj i wyślij na patelnię do smażenia na oleju. Ubij pomidory w blenderze i dodaj do cebuli. Wyślij cebulę, przyprawy i korzeń pietruszki do zupy i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj do zupy sos tkemali, przyprawę chmielowo-suneli, sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.
Drobno posiekaj kolendrę i posyp zupę podczas serwowania. Udekoruj plasterkami świeżego pomidora.