sosy 23.06.2023

SOS Unagi

10 min
2 porcje
SOS Unagi
Cyryl, stock.adobe.com
0

Ten sos można bez przesady nazwać uniwersalnym. Podawaj z mięsem, rybami, gotowanym ryżem i warzywami — wszędzie poprawia, odsłania i podkreśla smak dania głównego. Ważne jest również to, że sos Unagi jest przygotowywany w bardzo prosty sposób.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz imbir i zetrzyj.

Umieść imbir w gazie i dobrze wyciśnij sok do miski.

Połącz sos sojowy, oliwę z oliwek i miód. Podgrzej w łaźni wodnej, często mieszając.

Dodaj skrobię, sok imbirowy i gotuj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wyłącz ciepło, gdy sos lekko zgęstnieje.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy