przekąski 13.06.2023

Tureckie meze

1 godz. 40 min.
4 porcje
Tureckie meze
Veliavik, stock.adobe.com
0

W Turcji długie uczty są normą. Zwykle towarzyszą im Tureckie meze-różne przekąski, w tym zimne i gorące opcje. Dziś proponuję gotować Fava - najbardziej uderzający przykład apetycznego meze.

Składniki

  • groszek - 300 g
  • cebula - 2 kawałki
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej roślinny w głębokim kotle, dodaj połowę cebuli i smaż, aż będzie przezroczysty.

Dodaj groszek, wodę i gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby można dodać wodę.

Wyłącz ogrzewanie, dodaj sól, połowę oliwy z oliwek i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.

Gotową Fava włożyć do miski, polać pozostałym olejem i posypać cebulą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy