przekąski 30.06.2023

galaretka z żelatyną

3 godz. 25 min.
8 porcji
Galaretka z żelatyną
Fanfo, stock.adobe.com
0

Prawdopodobnie debata na temat stosowania zagęszczaczy nigdy się nie skończy. Niektórzy uważają, że takie dodatki psują smak potrawy, inni gotują galaretkę tylko z żelatyną. Myślę, że trzeba spróbować wszystkiego i dopiero potem wyciągnąć jakieś wnioski.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Udo z indyka i kurczaka przygotuj, włóż do głębokiego garnka z wodą.

Dodaj przyprawy, korzeń pietruszki i gotuj przez 2,5 godziny na minimalnym ogniu.

Dodaj marchewkę, obraną cebulę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 45 minut.

Wyjmij warzywa i mięso z bulionu, połóż na talerzu i lekko ostudź.

Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut.

Cebulę i korzeń pietruszki wyrzucić, marchewkę pokroić na małe kawałki.

Oddziel mięso od kości, posiekaj.

Ułóż mięso i marchewkę w przygotowanych kokilkach.

Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 2 minuty.

Wyłącz ogrzewanie, dodaj żelatynę i wymieszaj.

Wlej bulion do kokilek z mięsem i umieść w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy