przekąski 22.06.2023

hummus z tahini

1 godz. 0 min.
2 porcje
Hummus z tahini
elenvd, stock.adobe.com
0

Przekąska jest hojnym źródłem witamin i białka roślinnego, dlatego jest tak kochana przez wegan, sportowców i zwolenników zdrowej diety. Przygotowanie hummusu z tahini jest niezwykle proste, a nadmiar porcji zawsze można zamrozić.

Składniki

  • ciecierzyca - 400 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • tahini - 3 art.
  • sok z cytryny - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 4 godziny.

Opłucz, zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.

Odcedź bulion do osobnej miski i odłóż na bok.

Na patelni z ciecierzycą dodaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie. Dodaj pozostały wywar, aby regulować gęstość przekąski.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy