przekąski 22.01.2022

Domowy Hummus

30 min
4 porcje
Domowy Hummus
FoodAndPhoto, stock.adobe.com
0

Ta pyszna przekąska jest przygotowywana od setek lat, ale w dzisiejszych czasach nie traci na aktualności. Hummus był szczególnie lubiany przez wegetarian. Obfite puree z gotowanej ciecierzycy szybko zaspokaja głód i nie powoduje ciężkości w żołądku. Smaczne, zdrowe i proste!

Składniki

  • ciecierzyca (suchy) – 2 szklanki
  • Sezam - 1 art.
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 30 ml
  • sok z cytryny - 2 art.
  • Curry - 0,5 łyżeczka
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie.

Zmień wodę i gotuj ciecierzycę przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.

Sezam suszyć przez kilka minut na suchej patelni.

Zmiel sezam z czosnkiem, curry i oliwą z oliwek w blenderze.

Dodając porcje gotowanej ciecierzycy, Kontynuuj mielenie, aż będzie gładkie.

Dopraw gotową masę solą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej oleju i ulubionych przypraw.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy