desery 22.07.2023

śmietana karmelowa

1 godz. 10 min.
6 porcji
Karmelowa śmietana
nazarovsergey, stock.adobe.com
0

Planujesz przygotować ciasto na świąteczny stół? Spróbuj upiec karmelową śmietanę! Konwencjonalnie cały proces gotowania można podzielić na trzy etapy: pieczenie ciasta, praca z kremem i gotowanie karmelu. Radzę nie spieszyć się, działać ostrożnie i konsekwentnie.

Składniki

do testu:
do kremu:
dla karmelu:
  • cukier - 200 G
  • śmietana (tłuste) – 200 ml
  • masło - 50 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz jajka, śmietanę i stopione masło.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszaj, aż się połączą.

Włóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.

Ostudzić ciasto, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na 2-3 identyczne części.

Wymieszaj śmietanę, jajka i cukier puder, ubij mikserem.

Dodaj wanilinę, skrobię i jeszcze raz wymieszaj.

Złóż ciasto, obficie smarując ciasta kremem.

Na patelni z grubym dnem rozpuść cukier.

Dodaj masło, gorącą śmietanę i gotuj przez 3-5 minut, często mieszając.

Polej ciasto schłodzonym karmelem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy