desery 24.07.2023

Tiramisu bez Savoyardi

55 min
4 porcje
Tiramisu bez Savoyardi
Anatoly Repin, stock.adobe.com
0

Nie znalazłeś specjalnych ciasteczek w sklepie? Nie denerwuj się, powiem Ci, jak zrobić tiramisu bez Savoyardi. Będziesz musiał poświęcić trochę więcej czasu na upieczenie biszkoptu powietrznego i pokrojenie go na kawałki o odpowiedniej wielkości.

Składniki

do testu:
  • jaja kurze - 5 sztuk
  • mąka - 170 g
  • cukier - 150 g
  • Olej roślinny - 3 art.
  • wanilina - na czubku noża
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • kwas cytrynowy - 0,3 łyżeczka
  • woda - 2 art.
do kremu:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podziel jajka na białka i żółtka.

Połącz mąkę, cukier, wanilinę i proszek do pieczenia.

Dodaj żółtka, wodę, olej roślinny i mieszaj, aż się połączą.

Ubij białka z kwasem cytrynowym, aż osiągną stabilne szczyty.

Wymieszaj masę białkową z głównym półfabrykatem.

Włóż ciasto do wyłożonej formy i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Ostudzić biszkopt, wyjąć z formy i pokroić w kostkę.

Mascarpone wymieszaj z cukrem i ubij.

Kawa zmieszana z rumem.

Połóż 1 łyżeczkę na dnie przygotowanych szklanek.krem.

Następnie ułóż kawałki biszkoptu, polej aromatyczną kawą i dodaj trochę śmietany.

Ponownie ułóż kawałki biszkoptu, polej kawą i posmaruj kremem. Powtarzaj kroki, aż zabraknie półfabrykatów lub szklanki zostaną napełnione.

Ułóż warstwę kremu na wierzchu i posyp kakao.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy