desery 29.12.2022

ciasto Bento & 171; miodowe & 187;

1 godz. 10 min.
1 porcja
Ciasto Bento
Hihitetlin, stock.adobe.com
0

Na pewno widziałeś w mediach społecznościowych słodkie małe ciasta. To jest ciasto Bento. Mówiąc najprościej, jest to deser przeznaczony dla jednej lub dwóch osób. Dziś proponuję upiec w tej formie uwielbiany miód pitny przez wszystkich.

Składniki

do testu:
  • mąka - 200 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • miód - 2 art.
  • masło - 60 g
  • cukier - 3 art.
  • sól - na czubku noża
  • soda spożywcza (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz miód, miękkie masło, cukier i sól.

Podgrzej mieszaninę w łaźni wodnej, aż będzie gładka.

Wyjmij z kąpieli, dodaj sodę, wymieszaj i ostudź.

Dodaj jajko i ponownie dobrze wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.

Podziel ciasto na 8 części i zwiń w kulki.

Z każdej kulki rozwałkuj cienkie ciasto o średnicy około 10 centymetrów.

Piec każdy przedmiot w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Zwykle wystarczy 4-5 minut.

Rozgnieć jedno ciasto wałkiem do ciasta, aby uzyskać małe okruchy.

Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.

Złóż ciasto, obficie smarując ciasta kwaśną śmietaną.

Na wierzch posmaruj kremem i posyp okruchami. Włóż ciasto Bento na 1 godzinę do lodówki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy