desery 07.02.2022

ciasto twarogowe z galaretką truskawkową

1 godz. 10 min.
14 porcji
Ciasto twarogowe z galaretką truskawkową
Dar1930, stock.adobe.com
0

Możesz przygotować to ciasto zarówno z bazą biszkoptową, jak i bez niej. W obu wariantach okazuje się smaczny i piękny. Radzę używać formy silikonowej o płaskiej powierzchni, ponieważ prążkowane blaty i boki nie zawsze dobrze się oddzielają.

Składniki

na biszkopt:
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mąka - 100 g
  • cukier - 100 G
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • masło - 10 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój truskawki i ułóż na dnie silikonowej formy.

Galaretkę zalej gorącą wodą i wymieszaj.

Ostudź galaretkę, wlej truskawki do silikonowej formy i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.

W osobnym rondlu połącz żelatynę i mleko. Pozostaw masę na 20 minut, od czasu do czasu mieszaj łyżką.

Podgrzej żelatynę z mlekiem na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Wymieszaj twaróg, śmietanę i cukier, ubij.

Wlej żelatynę z mlekiem i jeszcze raz wszystko dobrze ubij.

Wlej powstałą masę do formy z galaretką truskawkową i wstaw na noc do lodówki.

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.

Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Schłodzić gotowy biszkopt. Odetnij górną i dolną skórkę, aby pozostała najbardziej miękka część.

Ułóż ciasto na twarogu w silikonowej formie i delikatnie odwróć. Galaretka z truskawkami wyjdzie na wierzch.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy