desery 17.07.2023

pianki z borówkami

1 godz. 30 min.
4 porcje
Ptasie Mleczko z borówkami
olyina, stock.adobe.com
0

Jagoda Marshmallow to osobna uczta i zawsze jest inna, w zależności od tego, którą jagodę weźmiesz. A co z borówkami? Cudowne połączenie kwaśności i słodyczy zamienia się w idealną ucztę na herbatę dla całej rodziny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij agar wodą i pozostaw na pół godziny.

Jabłka obrać i pokroić, piec w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach i zmielić blenderem.

Zmielić również borówki brusznicy blenderem i zmielić przez sito.

Wymieszaj oba puree i gotuj na małym ogniu około dwukrotnie, do 200 g.

Niech puree ostygnie. Dodaj połowę białka i ubij mikserem. Dodaj drugą połowę białka i 100 g cukru i ponownie ubij na jędrne szczyty.

Dodaj pozostały cukier do wody z agarem, zagotuj i gotuj syrop przez 5 minut na małym ogniu.

Kontynuując ubijanie puree, wlej syrop cienkim strumieniem.

Ułóż pianki na pergaminie w dowolny dogodny sposób i pozostaw do całkowitego zestalenia w temperaturze pokojowej.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy