desery 13.07.2023

pastylka jagodowa

8 godz. 10 min.
4 porcje
Pastylka jagodowa
New Africa, stock.adobe.com
0

W tym przepisie przecier jagodowy nie jest gotowany. Po prostu miesza się z cukrem i suszy w niskiej temperaturze. W rezultacie pastylka jagodowa zachowuje korzystne właściwości jagód, co oznacza, że jest hojnym źródłem witamin i pierwiastków śladowych.

Składniki

  • Borówka - 1 kg
  • cukier - 250 g
  • Olej roślinny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel jagody w blenderze na puree.

Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.

Ułóż półfabrykat jagodowy w warstwie o grubości około 0,5-1 cm i spłaszcz.

Suszyć w piekarniku przez 6-8 godzin w temperaturze 65 stopni.

Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy