desery 13.07.2023

Chude tiramisu

40 min
4 porcje
Chude tiramisu
kikisora, stock.adobe.com
0

Oczywiście deser okaże się nieco inny niż to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Ale ogólnie rzecz biorąc, chude tiramisu jest również smaczne, przewiewne i delikatne. Czasami krem jest wytwarzany z tofu lub mleka sojowego. Bardziej lubię pracować ze śmietaną kokosową. Wykorzystam je w przepisie.

Składniki

na ciasteczka:
do kremu:
  • śmietana (Kokosowe) – 400 ml
  • cukier puder - 2 art.
zaawansowane:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Daktyle zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

Odcedź, daktyle, obierz i zmiel w blenderze.

Wymieszaj powstałą masę z kawą i zagotuj na małym ogniu.

Dodaj sodę, wymieszaj i poczekaj, aż reakcja się skończy.

Zmiel płatki w blenderze.

Wlej pokruszone płatki i mąkę do przedmiotu obrabianego z daktylami.

Zagnieść ciasto, uformować ciasteczka i ułożyć na wyłożonej blasze do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach.

Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.

Schłodzone ciasteczka zanurz w kawie i włóż do przygotowanych szklanek, obficie smarując kremem.

Posyp kakao na wierzchu i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy