desery 22.01.2022

Ciasto kruche z truskawkami

1 godz. 15 min.
8 porcji
Kruche ciasto z truskawkami
shantigee, stock.adobe.com
0

Uwielbiasz desery ze świeżymi owocami? Przygotuj ciasto kruche z truskawkami. Smakołyk jest idealny we wszystkim: pyszny, piękny i łatwy w przygotowaniu! Takie ciasto z truskawkami można przygotować na świąteczny stół lub po prostu zadowolić rodzinę.

Składniki

do testu:
  • mąka - 200 g
  • masło - 120 g
  • cukier - 1 art.
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • woda - 2 art.
  • fasola (do pieczenia) – 2 szklanki
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz mąkę, sól, cukier i zmiękczone masło.

Dodaj wodę i szybko zagniataj ciasto.

Rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy. Staraj się, aby nie był zbyt cienki.

Włóż ciasto do wysmarowanej formy i wstaw do lodówki na 30 minut.

Połóż papier do pieczenia na wierzchu ciasta, dodaj suchą fasolę i wyślij na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Zdejmij papier wraz z fasolą i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.

Rozcieńczyć galaretkę zgodnie z instrukcją, zmniejszając dawkę wody do 1 szklanki.

Wlej schłodzoną galaretkę do ciasta i wyślij do lodówki na 2 godziny.

Truskawki opłucz, osusz i pokrój.

Ułóż jagody na galaretce i posyp mielonym kardamonem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy