desery 17.08.2022

śmietana cytrynowa

1 godz. 30 min.
4 porcje
Śmietana cytrynowa
Alina Bitta, stock.adobe.com
0

Osobiście jestem przekonany, że cytryna nigdy nie zepsuje żadnego wypieku. I z tej okazji chcę podzielić się moim ulubionym przepisem na domową śmietanę. Szczególnie spodoba się tym, którzy nie lubią zbyt słodkich i mdłych wypieków na deser.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń skórkę z cytryn i wyciśnij sok.

Wymieszaj cały cukier i olej roślinny. Dodaj jajka pojedynczo, nadal mieszając.

Dodaj mleko, sól, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

Piec biszkopt w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.

Pokrój schłodzony biszkopt, posmaruj ciasta kremem i zbierz śmietanę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy