desery 13.07.2023

pastylka z derenia w domu

8 godz. 25 min.
4 porcje
Pastylka z derenia w domu
Nikita Riabkin, stock.adobe.com
0

Kontynuując temat naturalnych słodyczy, powiem ci przepis na pastylkę z derenia. Deser przygotujesz w domu, używając najczęściej używanych potraw i piekarnika gazowego. Nie potrzebujesz nawet miksera, ponieważ gotowane jagody są przecierane przez sito.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • cukier - 350 g
  • woda - 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Dereń na patelni, zalej wodą i gotuj przez 15 minut.

Odcedź, przetrzyj miękkie jagody przez sito.

Puree z derenia wymieszaj z cukrem.

Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając. Masa powinna mocno zgęstnieć.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż puree z derenia warstwą około 0,5 cm i spłaszcz.

Suszyć przez 8 godzin w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Zaleca się, aby drzwi były uchylone.

Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy