desery 14.07.2023

PP ciasto Sacher

55 min
4 porcje
PP ciasto Sacher
zhinna, stock.adobe.com
0

Pewnego dnia austriacki cukiernik Franz Sacher przygotował ciasto czekoladowe według nowego przepisu. Wkrótce deser stał się popularny na całym świecie i pojawiło się wiele ciekawych odmian. Niektórzy amatorzy gotują nawet ciasto PP Sacher. Porozmawiamy o nim dzisiaj.

Składniki

na ciasto:
do nadzienia:
do glazury:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przetrzyj twaróg przez sito.

Dodaj miód, sól, sodę, kakao, mąkę ryżową i wymieszaj.

Intensywnie mieszając masę, dodaj po jednym na raz wszystkie jajka. Ciasto powinno być jednorodne i gęste.

Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach. Polecam sprawdzić gotowość drewnianym szpikulcem.

Schłodzić ciasto w formie, wyjąć i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.

W kąpieli wodnej rozpuść olej kokosowy.

Dodaj mleko kokosowe, kakao, stewię i gotuj przez 10 minut, często mieszając. Glazura powinna dobrze zgęstnieć.

Ułóż ciasto na szerokim talerzu i posmaruj dżemem morelowym.

Przykryj drugim ciastem i obficie polej polewą czekoladową. Włóż gotowe ciasto PP Sacher do lodówki na 3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy