Aromatyczne zupy grochowe z wędzonym mięsem to idealna baza do eksperymentowania z pikantnymi przyprawami i dodatkami. W dalszej części przepisu powiem ci, co jeszcze jest przydatne w tym daniu oprócz papryki i czosnku.
Składniki
- groszek - 150 g
- wędzone - 300 g
- papryka - 2 kawałki
- Chili - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- por - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- pomidory - 1 rzecz
- seler - 2 stem
- kurkuma - 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 CZ. l.
- mielony imbir - 0.5 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0.5 CZ. l.
- sól - 1 CZ. l.
- kminek - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz groszek przez noc i spłucz. Przykryj wodą i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj posiekane wędzone mięso i kontynuuj gotowanie.
Losowo posiekaj wszystkie warzywa.
Podsmaż marchewki i pory na oliwie z oliwek. Po 4 minutach dodaj seler i pieprz.
Kolejne minuty po 3 Dodaj chili, czosnek i starty obrany pomidor.
Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Wyślij ją do zupy i gotuj, aż groszek będzie gotowy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy