desery 08.02.2022

ciasto Napoleona na piwie

1 godz. 20 min.
14 porcji
Ciasto Napoleon na piwie
sriba3, stock.adobe.com
0

Ulubione przez wielu ciasto można zrobić na piwie. Żaden inny składnik nie pozwoli na uzyskanie tak delikatnej i chrupiącej struktury ciasta! W gotowym Napoleonie nie ma śladu głównego składnika. Zapewniamy, że spodoba się wszystkim!

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść margarynę w łaźni wodnej.

Dodaj piwo, cukier, sól i przesianą mąkę.

Zagnieść miękkie ciasto i podzielić na 10 identycznych kawałków. Posyp mąką, przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15-20 minut.

Każdy kawałek rozwałkować cienkim ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 3-5 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugniataj najbardziej usmażone ciasto wałkiem do miękiszu.

W głębokim rondlu połącz jajka z cukrem i mąką.

Dodaj jedną trzecią mleka, esencję waniliową i wymieszaj.

Wlej pozostałe mleko i zagotuj masę na małym ogniu. Natychmiast wyłącz i schłodź w chłodne miejsce.

Do schłodzonej mieszanki mleka dodaj zmiękczone masło. Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 3-5 minut.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem. Posmaruj również wierzch kremem i posyp przygotowanym okruchem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy