Możesz przygotować przewiewny przysmak z różnymi dodatkami. Na lato odpowiedni jest przepis na pianki melonowe na agar-agar. Spróbuj, a będziesz zaskoczony, jak proste i niedrogie wszystko. A co najważniejsze — deser jest przygotowywany z naturalnych składników.
Składniki
- Melon (miazga) – 250 g
- białka jaj - 2 kawałki
- agar-agar - 15 g
- cukier - 550 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel miąższ melona w blenderze.
Dodaj 200 g cukru, schłodzone białka i ubijaj przez 5 minut. Masa powinna znacznie zwiększyć objętość.
W małym rondlu połącz wodę i pozostały cukier.
Podgrzej, dodaj agar i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Wlej syrop cienkim strumieniem do obrabianego przedmiotu z białkami i ubij mikserem z dużą prędkością przez 5 minut.
Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej. Załóż odpowiednią dyszę i umieść pianki na silikonowej macie.
Suszyć przez 1 dzień, a następnie ostrożnie oddzielić Pianki i połączyć parami.