desery 14.07.2023

śmietana z orzechami

1 godz. 5 min.
6 porcji
Śmietana z orzechami
alexshyripa, stock.adobe.com
0

Każda gospodyni ma przepis na ulubiony deser, który zawsze jej pomaga. Dla mnie taka jest śmietana z orzechami. Robię to w weekend i po prostu, gdy mam ochotę na coś słodkiego na herbatę. Spróbuj, może Ci się spodoba.

Składniki

do testu:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Osusz orzechy włoskie i migdały na patelni, posiekaj w blenderze.

Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.

Dodaj śmietanę, sodę, wanilinę i wymieszaj. Masa będzie się pienić i nieznacznie wzrośnie.

Dodaj przesianą mąkę, połowę orzechów i ponownie wymieszaj.

Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 45 minut w 180 stopniach.

Ostudzić, wyjąć ciasto z formy i pokroić w poprzek na 2-3 identyczne części.

Odetnij" spód " ciasta, posiekaj i wymieszaj z pozostałymi orzechami.

Ubij śmietanę z cukrem i wanilią.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Posmaruj kremem na wierzchu i grubo posyp kruszonką z orzechami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy