desery 11.11.2022

japoński deser mochi

30 min
10 porcji
Japoński deser mochi
ahirao, stock.adobe.com
0

Ten wyjątkowy deser nie wymaga pieczenia, jest zrobiony z kleistej mąki ryżowej i ma wiele opcji dodatków. Ojczyzną mochi jest Japonia, ale deser już dawno opuścił granice kraju i aktywnie podbija serca słodyczy na całym świecie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W niemetalowej misce połącz mąkę ryżową, cukier, cukier waniliowy, dodaj wodę, mieszaj, aż będzie gładka.

Przykryj miskę folią spożywczą, wykonaj kilka nakłuć i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 1,5-2 minuty z maksymalną mocą. Następnie wymieszaj ciasto i ponownie Wyślij do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę, a następnie ostudź.

Posyp stół skrobią kukurydzianą, ułóż ciasto, dodaj barwnik spożywczy, zagniataj ciasto rękami.

Zbierz ciasto w kiełbasę, podziel na małe kawałki i rozwałkuj tortille. Umieść małą gałkę swoich ulubionych lodów na środku każdej tortilli. Zwiń zgodnie z zasadą chinkali, nadaj Okrągły kształt, Wyślij do zamrażarki na 30 minut.

Połóż gotowe ciasta mochi na talerzu i podawaj.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy