desery 12.07.2023

pianki marshmallow

20 min
4 porcje
Ptasie mleczko
izikmd, stock.adobe.com
0

Uważam, że to idealny letni deser, ponieważ nie ma potrzeby włączania piekarnika. Pianki marshmallow doskonale zestala się w temperaturze pokojowej. Jako zagęszczacz stosuje się agar-agar, A bazę owocową stanowi przecier bananowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel banany w blenderze na puree.

Wymieszaj gorącą wodę, cukier i agar-agar. Gotuj przez 3-4 minuty, często mieszając.

Ubij schłodzone białka solą, aż będą puszyste.

Połącz puree bananowe i ubite białka.

Wlej gorący syrop, ciągle ubijając. Kontynuuj ubijanie, aż masa się rozjaśni i zwiększy objętość.

Przykryj głęboką blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wlej półfabrykat warstwą o grubości około 2 cm i susz przez 6-8 godzin w temperaturze pokojowej.

Wyjmij gotową pastylkę Marshmallow z głębokiej blachy do pieczenia, oddziel ją od papieru i pokrój w kostkę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy