desery 07.02.2022

Ciasto "Czułość"

2 godz. 10 min.
14 porcji
Ciasto
Sara, stock.adobe.com
0

Ten przepis jest dość złożony i będzie wymagał umiejętności kulinarnych. Ale jeśli uzbroisz się w cierpliwość i dokładnie powtórzysz wszystkie opisane kroki, na pewno otrzymasz pyszne ciasto. Można go ozdobić jagodami lub kawałkami owoców.

Składniki

do ciast:
  • mąka - 100 g
  • cukier - 120 g
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • sól - na czubku noża
  • masło (do smarowania) – 10 g
dla warstwy pośredniej:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozbij jajka do miski, oddzielając żółtka od białek.

Wymieszaj żółtka z cukrem i ubij mikserem, aż będą puszyste.

W osobnym pojemniku czystym mikserem dokładnie ubij białka solą. Powinny powstać stabilne szczyty.

W małych porcjach dodaj masę żółtek, delikatnie mieszając szpatułką.

W ten sam sposób wsyp porcjami przesianą mąkę i delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i posyp mąką.

Wlej ciasto i wyślij na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nie można otworzyć piekarnika przez pierwsze 30 minut!

Schłodzić gotowe ciasto na ruszcie i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.

Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.

Dodaj skrobię, cukier i ubij mikserem na średniej prędkości.

Kontynuując pracę miksera, dodawaj po jednym jajka. Ubijaj przez 2-3 minuty.

W osobnym pojemniku ubij schłodzoną śmietanę.

Wymieszaj masę twarogową, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Należy to zrobić ostrożnie i szybko!

W dzielonej formie umieść jedno ciasto biszkoptowe, nałóż masę twarogowo-śmietankową na wierzch i spłaszcz.

Owinąć formę folią spożywczą i umieścić na głębokiej patelni lub misce z gorącą wodą.

Piec ciasto przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie schłodzić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.

Posyp cukrem pudrem, połóż pozostałe ciasto biszkoptowe na wierzchu i wyślij do lodówki na 4-5 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy