desery 16.07.2023

czarne lody

20 min
2 porcje
Czarne lody
anaumenko, stock.adobe.com
0

Planujesz przyjęcie dla dzieci? Przygotuj Czarne lody! Jako składnik barwiący można użyć czarnej pasty sezamowej, barwnika spożywczego lub węgla aktywnego. Nasycenie kolorów jest regulowane przez ilość tych dodatków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij żółtka z cukrem pudrem i wanilią, aż będą puszyste.

Na małej patelni połącz mleko i śmietanę, podgrzej do 45 stopni.

Kontynuując ubijanie żółtek, wlej cienką strużkę mieszanki mleczno-kremowej.

Gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty, często mieszając.

Tabletki z węglem aktywnym wcierać w pył.

Wlej czarny proszek do masy i wymieszaj.

Schłodzić do temperatury pokojowej, włożyć do przygotowanej formy i włożyć do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 2 godziny zalecamy wyjmowanie lodów z zamrażarki co 30-40 minut i ubijanie mikserem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy