desery 24.07.2023

Pastila figowa w domu

8 godz. 10 min.
4 porcje
Pastylka figowa w domu
teleginatania, stock.adobe.com
0

Figi są często używane do gotowania, dodając do przystawek, sałatek, deserów i dań głównych. Uwielbiam robić pastylki figowe. W domu bez sztucznych dodatków i aromatów zawsze okazuje się bardzo smaczny!

Składniki

  • figi - 1 kg
  • cukier - 100 g
  • Olej roślinny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Figi opłucz i obierz.

Zmiel owoce w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym i ułóż przygotowane puree z warstwą 5-8 mm.

Suszyć przez 6-8 godzin w piekarniku w temperaturze 65 stopni.

Oddziel gotową pastylkę figową od papieru, pokrój i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy