desery 14.07.2023

śmietana z morelami

1 godz. 0 min.
6 porcji
Śmietana z morelami
olga_polyanskaya, stock.adobe.com
0

Próbowałem wielu przepisów na kwaśną śmietanę z morelami, ale ten uważam za najbardziej udany. Owoce są puree, a następnie dodawane do ciasta. Dzięki temu ciasto zyskuje wyraźny morelowy aromat i wspaniały smak.

Składniki

do testu:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na połówki, obierz i zmiel w blenderze.

Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.

Dodaj śmietanę, przecier morelowy i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Włóż ciasto do dzielonej formy i piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na 2-3 części.

Odetnij "dno" i pokrusz. Ten blank trafi do dekoracji ciasta.

Wymieszaj śmietanę, wanilinę i cukier, ubij mikserem.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp przygotowanym okruchem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy