desery 22.01.2022

żelatyna i jabłka pastylki do ssania

1 godz. 20 min.
8 porcji
Pastylka z żelatyny i jabłek
DredTorgal, stock.adobe.com
0

Desery mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Chcesz się upewnić? Przygotuj pastylkę z jabłek i żelatyny. Przez większość czasu pastylka jest gotowana w lodówce. Piekarnik będzie potrzebny tylko do pieczenia jabłek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz nasiona i łodygi.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-40 minut do miękkości.

Przetrzyj jabłka przez sito, dodaj cukier, wymieszaj i ostudź.

Dodaj białko jaja i ubijaj mikserem elektrycznym przez 10-15 minut.

Wymieszaj żelatynę z wodą i podgrzej w łaźni wodnej, aby wszystkie cząsteczki się rozpuściły.

Wlej płyn żelatynowy do mieszanki jabłkowo-białkowej i kontynuuj ubijanie przez kolejne 5 minut.

Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj oliwą z oliwek.

Przygotowaną mieszaninę włożyć do formy, wygładzić i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Pokrój gotową pastylkę w drobną kostkę i posyp mieszanką cukru pudru i skrobi.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy