desery 24.07.2023

pastylki jeżynowe w domu

6 godz. 20 min.
4 porcje
Pastylka Jeżynowa w domu
Oleksy Ostistiusz, stock.adobe.com
0

Latem oprócz serników i lodów często robię pastylki do ssania. W użyciu są wszelkiego rodzaju jagody i owoce, które tylko wpadają w rękę. Szczególnie lubię pastylki jeżynowe. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na ten wspaniały deser.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jeżyny, opłucz i zmiel w blenderze.

Przenieś powstałą masę do rondla z grubym dnem i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu.

Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj olejem roślinnym.

Ułóż półfabrykat jeżynowy warstwą około 0,5-1 cm.

Oddziel gotową pastylkę jeżynową od papieru, pokrój i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy