desery 08.02.2022

ciasto biszkoptowe, mus i galaretka malinowa

1 godz. 20 min.
14 porcji
Ciasto z biszkoptu, musu i galaretki malinowej
doris oberfrank-list, stock.adobe.com
0

Nie lubię zbyt słodkich deserów, więc w tym przepisie będzie trochę cukru. Według własnych upodobań możesz dodać go mniej więcej. Ser śmietankowy potrzebuje Rasa lub Philadelphia. To oni najlepiej radzą sobie z przydzieloną rolą musu.

Składniki

na biszkopt:
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mąka - 100 g
  • cukier - 80 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • masło - 10 g
dla musu:
dla galaretki:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.

Piecz przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 175 i gotuj przez kolejne 15-20 minut.

Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.

Żelatynę namoczyć w wodzie przez 15 minut, a następnie podgrzać w łaźni wodnej.

Ubij śmietanę z cukrem, aż będzie gęsta.

Dodaj esencję waniliową, ser śmietankowy i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty.

Galaretkę zalej gorącą wodą i wymieszaj.

Połóż jedno ciasto biszkoptowe na dnie dzielonej formy. Posmaruj grubą warstwą kremu.

Następnie połóż drugie ciasto i ponownie posmaruj kremem. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.

Ułóż maliny na wierzchu i polej schłodzoną galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na 1,5-2 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy