desery 07.02.2022

ciasto & 171; wieniec Frankfurcki & 187;

1 godz. 15 min.
12 porcji
Ciasto
Christian Schwier, stock.adobe.com
0

Popularny deser jest przygotowywany na zasadzie ciasta, więc powinien być pieczony w specjalnej formie. Jeśli go nie masz, użyj zwykłej formy do ciasta. W takim przypadku nie powinieneś już nazywać go wieńcem, ale poza tym smak pozostaje taki sam.

Składniki

do ciast:
do kremu:
do posypania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz mąkę, proszek do pieczenia, skórkę, skrobię i sól.

W osobnym pojemniku ubij miękkie masło z cukrem na biało.

Kontynuując ubijanie, dodaj po jednym na raz jajka.

Dodaj półfabrykat z suchych składników i wymieszaj.

Włóż ciasto do wysmarowanej formy do ciasta i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ułóż gotowe ciasto do ostygnięcia na ruszcie.

Ubij żółtka z cukrem na biało.

W małej kadzi zagotuj mleko, zdejmij z ognia.

Wymieszaj niewielką ilość mleka z żółtkami.

Wlej powstały przedmiot do reszty mleka, ciągle mieszając trzepaczką.

Umieść kadzi z mieszanką mleczno-jajeczną na ogniu i podgrzewaj na małym ogniu przez 10-12 minut. W rezultacie masa powinna zgęstnieć.

Zdejmij gotowy krem z ognia, przykryj i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Ubij zmiękczone masło, aż będzie białe.

W małych porcjach dodaj ubite masło do półfabrykatu śmietany, ciągle mieszając.

Osobno ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową.

Posiekaj orzechy laskowe i smaż na suchej patelni przez 3-4 minuty.

Na innej patelni rozpuść cukier. Wlej wodę i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj posiekane orzechy laskowe i gotuj przez 2-3 minuty.

Rozłóż masę karmelowo-orzechową cienką warstwą na papierze do pieczenia.

Po ostygnięciu po prostu zgnij Papier i pozostanie w tyle.

Pokrój schłodzoną babeczkę na trzy części.

Połóż pierwszą część na talerzu i posmaruj dżemem.

Ułóż drugą część babeczki i posmaruj kremem maślanym.

Połóż trzeci półfabrykat na wierzchu, posmaruj ze wszystkich stron śmietaną.

Posyp orzechy laskowe karmelem ze wszystkich stron.

Umieść 18 róż na wierzchu resztek śmietany. Na każdą różę połóż jedną wiśnię.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a) :
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy